Kultography

Sötét nyugalom szállja meg a fővárost

Sötét nyugalom szállja meg a fővárost

Kultography írása itt: - 2014-11-02 14:28

darktranquillity_kiemelt.jpgNovember 16-án tér vissza Budapestre a skandináv dallamos, technikás metal egyik élcsapata, a Dark Tranquillity. A göteborgi banda nem egyedül, hanem három másik zenekar társaságában érkezik a Dürer Kertbe: hallhatjuk a prog-power nótákat szállító finn Amoral produkcióját, az algériai, berber hatásokat felmutató francia Acyl ethno-metal műsorát, valamint az olasz Mat Lehmann bemutatkozó koncertjét is.

Bő 20 éve robbant be a metal színtérre a Dark Tranquillity, Skydancer című első albumával. Tavaly a 10. lemezét adta ki a svédországi dallamos death metal formáció: a Construct című kiadvány azt bizonyítja, hogy a zenekar képes megújulni és a legjobbak között maradni.

Az új lemezzel a göteborgiak új korszakot nyitottak a zenekar történetében, és ennek megfelelően a szerzemények végleges formába öntése is hosszú időt vett igénybe. A Construct a billentyűs, Martin Brändström Rogue Music nevű stúdiójában került felvételre, és emellett a dalok szerkezete is megváltozott: ezúttal a dallamok és az érzelmi mélység adja meg a lendületet, nem pedig a tekervényes gitárszólamok – ami persze nem jelenti azt, hogy a hangszeres tudás kevésbé lenne kiemelkedő. A keverést az Opeth, a Katatonia és a Kreator anyagain már bizonyított Jens Bogren végezte.

darktranquillity01.jpg

Niklas Sundin, az alapító gitáros az alábbiakat mesélte el a mérföldkőnek szánt lemez munkálatairól: „Ennél az albumnál valahogy nem működtek a régi módszerek, úgyhogy néhány zsákutca után megpróbáltunk máshogy állni a feladathoz, így a dalok végül gyakorlatilag a stúdióban születtek meg. A lemez nem annyira riff-központú, mint a korábbi korongok, ezúttal valóban a dalokra akartunk koncentrálni. A legfontosabb az volt, hogy ne kezdjünk önmagunk ismétlésébe.

A címválasztásról és a dalszövegekről Mikael Stanne énekes elárulta, hogy az album címét főnévként kell értelmezni. Egy olyan konstrukcióra utal, amelyet az emberek a saját tudatukban építenek fel, afféle fantazmagóriaként. „Mindig foglalkoztatott az, hogy a megkönnyebbülés kedvéért képesek vagyunk olyan dolgokat kitalálni, amikben aztán hihetünk. Elsősorban a vallásra gondolok, de a lemez a filozofikus mélységű témák mellett mindennapi dilemmákat is érint. A végeredmény lényegében az, hogy sosem bízhatunk meg teljes mértékben az emberi agyban, mert minden képzete szubjektivitás tárgya.

Amoral2014_1_Photo_Valtteri_Hirvonen.jpg

A turnén részt vesz a finn Amoral, mely idén megjelent, Fallen Leaves & Dead Sparrows című lemezét mutatja be. Az egykor thrash metallal induló csapat első három albumának köszönhetően technikás, dallamos death metal zenekarként vált ismertté, 2009-ben azonban egy új, tisztább és dallamosabb énekhangú frontemberrel folytatták a működést, így ezúttal is egy feszes, komplex, prog-power metal műsorra készülhetünk a részükről. Ugyancsak fellép a pesti bulin a francia eredetű, de elsősorban arab, azon belül algériai, berber hatásokat felmutató progresszív ethno-metal csapat, az Acyl; valamint meghallgathatjuk az olasz basszusgitáros, Mat Lehmann új zenei projektjét is.

A Concerto Music bemutatja: Uniformity Tour
2014. november 16., vasárnap 19 óra
Budapest, Dürer Kert
Dark Tranquillity, Amoral, Acyl, Lehmann
Jegyek kaphatók a Ticketportal és a Ticket Expressz hálózatában, a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és a Concerto oldalán.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása