Kultography

Yves Saint Laurent: az elszalasztott lehetőség

Yves Saint Laurent: az elszalasztott lehetőség

Kultography írása itt: - 2014-06-29 11:00

Minden adott volt ahhoz, hogy Yves Saint Laurent-ról remek film szülessen. Mégis csalódva jöttünk ki a moziból.ysl.png

yves-saint-laurent-disi-couture-01.jpgYves Saint Laurent-nak nem csak a ruhakölteményei izgalmasak, de az élete is az volt, kezdve onnan, hogy alig húsz évesen a Dior-ház elismert tervezője volt, folytatva a női divatot forradalmasító ötleteivel, egészen excentrikus és szomorú magánéletéig. Ezt onnan tudom, hogy utánaolvastam, és ahogy egyre mélyebbre jutottam az internet bugyraiba, úgy bukkantam újabb és újabb érdekes történetekre.

Milyen kár, hogy az apropója mindennek egy film volt, amely történetesen pont ezt az életet akarta bemutatni. Az Yves Saint Laurent készítői azonban mintha nem is jutottak volna tovább a Wikipédia vonatkozó szócikkének dán verziójánál: minden epizód felvillan, kicsit, kis időre, aztán tovább is suhanunk, mintha ott se lettünk volna. Az életrajzi film persze nem könnyű műfaj, de alkottak már benne maradandót – igaz, ott általában nem az volt az egyetlen truváj, hogy a főhős egykori szerelme és üzlettársa, Pierre Bergé emlékezik vissza, kapcsolatukkal mintegy keretet adva a történetnek.

Yves_Saint_Laurent_film.jpgJalil Lespert rendezőnek és forgatókönyvíró-társainak azonban csak ennyire tellett, innentől pedig nehéz lenne menteni a menthetőt. Pedig a főszereplő, Pierre Niney játékával elégedettek lehetünk, gyönyörűek a ruhák (bár olyan sokat nem látunk az eredeti kreációkból), kellemesek a képek, a zene, minden egyéb.

Csak valahogy hiányzik az a dráma. Nem jön át az az egyszerre teremtő és önpusztító erő, amely megújította a női divatot és felemésztette alkotóját. Nem érezzük azt a viharos szerelmet sem, amely Yves Saint-Laurent-t és Bergét összekötötte.

Mindezek nélkül egyszerű dokumentumfilmszerűség marad a film, ami igazán könnyen nagyon jó is lehetett volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása