Kultography

Nyár eleji izgalmak

Nyár eleji izgalmak

Kultography írása itt: - 2014-06-07 19:20

Szeretünk krimiket, thrillereket olvasni. A közelmúltban pedig ismét számos izgalmas, jó könyv jelent meg ebben a műfajban is, ezekből válogattunk most olyanokat, amiket mi nagyon kedveltünk.

nyarelejislid.jpg

Camilla Grebe - Asa Traff: A terapeuta

a terapeuta.jpgÚjabb csemege az Animus Kiadó Skandináv Krimik sorozatában. Ezúttal a történet középpontjában egy pszichoterapeuta áll, akinek egyik páciensét ölik meg, de végül ő maga is veszélybe kerül. A regény – talán köszönhetően annak is, hogy a pszichológusról szól – nem igazán krimi, sokkal inkább pszichotriller, ahogy azt a könyv hátulján írják is, ettől azonban még izgalmasabb lesz az egész, nem a megszokott krimis fordulatokat kapja az olvasó.

A regény szépen építkezik, apró mozaikként épülnek fel az egyes információk, az olvasó pedig türelmetlenül várja, hogy az újabb elemek a helyükre kerüljenek. Igazi lélektani mű, amely amellett, hogy szórakoztat el is gondolkodtat.  (Animus)

Carol Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan

daisy.jpgHa van olyan, hogy bájos krimi, akkor a Daisy és a jégbe fagyott Don Juan az. A regény a Daisy Dalrymple-sorozat első kötete, azok, akik szeretik az Agatha Raisin-könyveket biztos, hogy ezt a regényfolyamot is kedvelni fogják. Daisy Dalrymple figyelemreméltó ifjú hölgy, aki újságírói munkát vállal, hogy függetlenségét biztosítsa – ez bizony meglehetősen szokatlan lépés egy vikomt lányától 1922-ben. Első megbízatása épp karácsonykor a Wentwaterek úri birtokára vezérli, ahol összegyűlik az egész család. A kellemes együttlétet hívatlan vendég, a „faragatlan tuskó” hírében álló Lord Astwick megjelenése zavarja meg, akire egy reggel a birtok tavának jegébe fagyva találnak rá – nyilvánvalóan nem baleset, hanem gyilkosság történt. A helyszínre érkezik a Scotland Yard vonzó felügyelője, Alec Fletcher, aki a nyomozás idejére a segédjévé fogadja Daisyt. Valamennyi családtag gyanúsított, a gróftól egészen az unokájáig.

A nyomozás során fény derül Astwick bárdolatlan viselkedésének következményére, és ez újabb gyilkossági indítékokat tár fel a Wentwater-birtokon. A szemfüles Daisy leleplezi a gyilkost, a családtagok többségét lenyűgöző megoldással áll elő, és felmerül egy jövőbeni regényes kaland lehetősége is. Remek stílusban megírt, könnyed krimi, ami inkább a hölgyeknek szól. (Ulpius-ház)

 A.D. Miller: Hóvirágok

Szépirodalmi krimi. Pontosabban nem is tisztán krimi, hajaz a thrillerre is. Izgalmas, hiteles könyv, amelynek a hoviragok.JPGtörténetét az olvasó egy pillanatra sem kérdőjelezi meg. Fel sem merül bennünk a kétség, hogy ilyen Oroszországban nem történhet meg. És talán ettől még hátborzongatóbb az egész. A. D. Miller regénye Moszkvában zajlik a buja élet. Lepukkant kricsmikben vagy épp menő, túlfűtött bárokban bukkannak fel az éjszakai élet állandó szereplői: dögös csajok, titokzatos nagymenők, piti kis bűnözők. Olyan terep ez, ahol könnyű elrejtőzni, és ahol könnyű eltüntetni bármit vagy bárkit. Ebbe a világba csöppen bele Nick, az angol jogász, akinek a munkájával kapcsolatban hamarosan feltűnik néhány gyanús ügylet. Ám ez nem különösebben érdekli, túlságosan belemerül az élet egzotikusabb és izgalmasabb történéseibe.

Aztán hirtelen, egy csapásra minden megváltozik. Egy verőfényes szeptemberi napon a metrón utazva megment két csinos orosz lányt egy zsebtolvajtól, és ettől a pillanattól az életét már nem képes józanul irányítani. Számára ismeretlen, leküzdhetetlen szenvedéllyel beleszeret Másába, és hamarosan azzal kell szembesülnie, hogy ő lesz a sötét titkok szövevényében vergődő áldozat. És mire olvadni kezd a hó, a szűzies takaró alól felszínre kerülnek a legszörnyűbb titkok és az eltűnt holttestek…  (Geopen Kiadó)

Jussi-Adler Olsen: Hajtóvadászat

jussi.JPGA Q-ügyosztály történeteit imádjuk. Soha nem tudjuk letenni a könyvet és ez most sem volt másképp. A 15 éves Marco semmi egyébre nem vágyik, csak hogy iskolába járhasson, és meg tudjon állni a saját lábán. Gyűlöli életét a klánban, amelyet a nagybátyja irányít erős kézzel, s ahol arra kényszerítik a gyerekeket, hogy kolduljanak, betörjenek. Egy nap nem bírja tovább, és megszökik. Menekülés közben rábukkan nagybátyja egy feltételezett áldozatának holttestére, s ezzel az események egész láncolatát indítja el. Hamarosan tapasztalnia kell, hogy már nem csak a saját klánjának tagjai akarják elkapni.

A Q-ügyosztályt vezető Carl Mørcknek és új taggal bővült csapatának nagy szüksége lenne Marco információira, mivel kiderül, hogy egy általuk keresett személyé a holttest, amit a fiú talált. Marco azonban nagyon tart a rendőrségtől… (Animus Kiadó)

Farkas Tiborc : Vadidegen

Farkas Tiborc könyvének már a borítója is vészjósló, izgalmas pillanatokat sugalló és végül a regény maga is az,vadidegen.jpg nem okoz senkinek csalódást. A végeláthatatlan európai megapoliszban üzemelő krematórium igazgatójának, Tomnak látszólag nyugodt és egyszerű élete van. A bevándorlókkal teli külvárosokból érkező hullák nem sok vizet zavarnak. A néma, idegen testek társasága és a halottasház minimalizmusa mégsem képes elhozni Tom számára az áhított nyugalmat. Pánikrohamok gyötrik, barátnőjét, a sebész Ingridet és karót nyelt családját egyre nehezebben viseli el, álmaiban pedig pusztító népvándorlások, faji háborúk és a civilizált Nyugat alkonyának rémképei kísértik. Amikor pedig gyanút fog, hogy a hullaházból bevizsgálásra elszállított emberi szervek körül nem stimmel valami, olyan események középpontjába kerül, melyek során örülhet, ha ő maga nem kerül boncasztalra Farkas Tiborc regénye szédítő utazás egy nem is olyan távoli jövőben, egy olyan városban, ahol mindenki jött valahonnan, de otthonra senki nem talál.

Megrendítő összeomlás-történet és filozofikus krimi egyszerre, melynek utópikus látomásaiban több dologra ismerhetünk rá a mai életünkből, mint elsőre gondolnánk. A Vadidegen egyszerre izgalmas, szürreális, nyomasztó, magával ragadó, sokkoló és mindenképpen feledhetetlen mű. (Libri)

Jessica Beck: Cukormázas gyilkosság

BeckCukormázas gyilkosság.jpgEgy újabb igazi csajos krimisorozat, amely izgalmas, szórakoztató és könnyed olvasmányt jelent. Suzanne Hart, a Fánkpalota nevű kávézó tulajdonosa és cukrásza az észak-karolinai April Springsben él. Miután elvált Maxtől, egy javarészt munkanélküli színésztől akit csak úgy hív, a Nagy Megtestesítő , Suzanne úgy dönt, élete nagy szenvedélyének, a fánksütésnek szenteli minden idejét, ezért aztán készpénzzé teszi a válás után neki járó részt, és hőn szeretett szülővárosának szívében megnyitja üzletét. Ám amikor, mint valami zsák liszt, egy holttest landol a küszöbén, Suzanne kicsi, de otthonos kávézója egy csapásra a nyomozás színterévé válik. Ettől kezdve a városka minden lakója folyton fánkot akar, meg persze szaftos részleteket és egy idő után szinte mindenki gyanússá is válik. Suzanne aki számára a szimatolás éppoly ellenállhatatlan, mint a fánkok hamarosan mindenki alibijében talál valami kis kivetnivalót. Ha pedig a kirmi nem elég, akkor gasztrót is kapunk, 2 in 1. A köteteben a szerző recepteket is közöl, így miután néhány óra alatt felfaltuk a regényt, nekiállhatunk sütni. (Ulpius-ház)

Harlan Coben: Nincs több esély

coben.jpgCoben könyvei szintén megunhatatlanok: garantált izgalom, remek fordulatok, sodró sztorik. Most sincs ez másképp. Marc Seidman majdnem két hétig kómában fekszik, miután lelőtték a saját házában, és amikor magához tér, sokkoló hírekkel kell szembesülnie: feleségét agyonlőtték, hat hónapos kislányuk pedig nyomtalanul eltűnt. Marc a tanácstalan rendőrök arcát látva minél előbb ki akar jutni a kórházból, hogy felkutassa lányát.

Fogalma sincs, ki lőhetett rá, és ki rabolhatta el a gyerekét, de mielőtt teljesen úrrá lenne rajta a pánik, váratlanul felhívja dúsgazdag apósa, és közli vele, hogy az emberrablók kétmillió dollárt követelnek a kislányért cserébe. Marc súlyos dilemma elé kerül: vagy követi az emberrablók utasításait, vagy lánya életét kockára téve értesíti a rendőrséget.... (Jaffa Kiadó)

Alex Marwood: A sátán lányai

tn_205x300_139425319.jpgEgy újabb remek pszichotriller, amely egyszerre izgalmas és elborzasztó és amelynek az olvasása után azt vesszük észre magunk, hogy azon tipródunk: vajon mindenki az-e, akinek ismerjük.  Húsz évvel ezelőtt egy forró nyári reggelen három kislány végzetes játékba kezdett. A nap végére csak ketten voltak életben közülük. A két gyilkos. Kirsty Lindsay sikeres oknyomozó-újságíróként egy sorozatgyilkos nyomába ered, és a nyomok különös módon saját hétpecsétes titokként őrzött múltjába vezetnek.

Kirsty és Amber, az egykori két kislány immár családosan, új identitással, távol mindattól, amit egykor együtt átéltek új életet kezdtek, ám amikor találkoznak, a múlt sötét árnya ismét föléjük tornyosul. El lehet hallgattatni az egyre hangosabban üvöltő belső hangot? Meddig lehet tagadni a szörnyű bűnt? És ki a felelős a tragédiáért egyáltalán?

Amiért még nagyon szeretjük a könyvet, az praktikus mérete: remekül lehet vele utazni. (Athenaeum)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása