Kultography

Isten hozott a cukrászmesevilágban

Isten hozott a cukrászmesevilágban

Kultography írása itt: - 2014-03-18 17:02

Mindig jó visszatérni Wes Anderson furcsa univerzumába, ám a rendező a Grand Budapest Hotellel igazi remekművet alkotott: történelmi akciófilmet egy soha nem létezett világból, Zubrowkából.

Kár is lenne tagadni: a Grand Budapest Hotelt kicsit azért is nézzük meg, mert a címében ott van a magyar grand2.jpgfőváros – és közben tisztában vagyunk vele, a filmnek az égadta világon semmi köze hozzá. Pont úgy, ahogygrand2.jpg Wes Anderson filmjének hősei is remekül eltapicskolnak egy olyan világban, amelyről mi, de talán még ők is tudják, nem létezik, és talán nem is létezett soha.

Ne firtassuk tehát, mi igaz és mi nem: dőljünk csak hátra és élvezzük, ami elénk tárul a Grand Budapest Hotel falai között. Wes Anderson szürreális képét arról, milyenek is voltak a boldog békeidők, és mivé tette Közép-Európát a háború, na meg ami utána jött. A világot, amelyben semmit és senkit nem kell komolyan venni, ahol tényleg valami egészen furcsa módon halad előre az idő.

No de e rövidségében is szószátyár – és Wes Anderson filmjeit kedvelők számára teljesen felesleges – bevezető után inkább fejtsük ki, mi is történik a Grand Budapest Hotelben, Zubrowka gyöngyszemében. Gustave H., a legendás concierge (Ralph Fiennes) egyik idős hölgyrajongója (Tilda Swinton) sajnálatosan elhalálozik. Acsarkodó családját kicselezve a matróna Gustave H-ra hagyja legértékesebb kincsét, egy festményt, amelyet hősünk Zero, a lobby boy (Tony Revolori) segítségével megszerez, ám a família ezt nem hagyja annyiban: egy bérgyilkos és a rendőrség társaságában a nyomába szegődik.

grand4.jpgIgen, akármilyen hihetetlen, Wes Anderson ezúttal valódi kalandfilmet kanyarított, és ebben – ahogy azt már szintén megszokhattuk – Hollywood (jobbik) fele a segítségére volt. Felbukkan itt Jude Law-tól Bill Murray-ig mindenki, aki él és mozog, láthatóan élvezve azt a pár mondatot, ami neki jutott. Aki azonban még náluk is jobban lubickolt a szerepében, az a díszlettervező, aki igazán megdolgozott a gázsijáért: itt van a monarchia cukrászmesevilága, megelevenednek a századelő síparadicsomi képeslapjai, de még a szocreál lepukkanás is.

A Grand Budapest Hotel remek móka, még akkor is, ha egyes epizódjairól pontosan tudjuk, a véres valóság világába kacsintunk be. Itt azonban legalább egyszer minden jóra fordul – mielőtt igazán elérné a pusztulat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása