Kultography

Minden út szófára vezet, avagy így mesél tíz kanapé

Minden út szófára vezet, avagy így mesél tíz kanapé

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2014-03-05 19:42

Szinte mindenkinek van, van akinek rövid, van, akinek hosszú, van akinek színes, van, akinek fekete vagy fehér. Van aki örökölte, van, aki vásárolta, de van, aki az utcán szedte össze. Ha a kanapénk mesélni tudna, bizony sokat elárulna rólunk, talán többet is annál, mint amit szeretnénk. Dyga Zsombor tíz történetet hoz elénk Couch Surf című filmjében, amelynek főszereplője nem egy ember, hanem egy bútordarab lett.couch.png

c2.jpgAttól, hogy egy film állami támogatásban részesül, nem biztos, hogy jó is lesz. És attól, hogy egy film nem kap ilyen támogatást, szűk büdzséből építkezve is lehet jó. Többek között ezt is bizonyítja a Couch Surf, ami lényegében egymástól független, rövid történetekből összeálló szkeccsfilm. A történeteknek egyetlen közös pontja a kanapé, amely így egyszerű díszletből főszereplővé növi ki magát. 

Persze ez önmagában nem lenne biztosítéka egy szórakoztató alkotásnak, ám a rendezés mellett a forgatókönyvet is író Dyga Zsombor, valamint Mészöly Ágnes és Köbli Norbert remek történetekkel dolgozik. A gyakorlati megvalósításban pedig többek között olyan színészek vesznek részt, mint Hámori Gabriella, Anger Zsolt, Balsai Mónika, Fullajtár Andrea, Gyabronka József, vagy Nagy Zsolt. 

c1.jpgNem állíthatjuk, hogy valamennyi történet ugyanolyan jó, de mindenki megtalálhatja benne a maga kedvencét. A történetek közül azonban mindenképp ki kell emelni a Dramaturgiát, amelyért önmagában érdemes megnézni az egész alkotást. De e mellett láthatunk történetet egy lúzer típusú pasi nőnapi készülődéséről, ellátogatunk a pokol kapujába, lesz tiniszerelem túl a barátságon, időutazás Párizsba, és még sok más finomság. 

Ami még nagy erőssége a filmnek, az a kiegyenlített színészi teljesítmények egész sora. Ki-ki a maga jelentében teljesen jól bújuk karaktere bőrébe, nincs semmiféle túljátszás, de gyenge teljesítmény se nagyon. Az más kérdés, hogy a forgatókönyvek erőssége már közel sem ilyen kiegyenlített. 

Összességében egy eredeti alkotásról beszélünk, egy olyan filmről, amit nyugodtan ajánlhatunk másoknak is, sőt, érdemes egynél többször is megnézni. A Couch Surf üde színfolt a mostani magyar filmek között, és biztosan másként nézünk majd ezután a kanapénkra, mert messzebbre szörfözhetünk vele, mint valaha gondoltuk.

 couch.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása