Kultography

Öt film, amiért imádtuk Philip Seymour Hoffmant

Öt film, amiért imádtuk Philip Seymour Hoffmant

Kultography írása itt: - 2014-02-03 12:13

A vasárnap tragikus hirtelenséggel elhunyt Philip Seymour Hoffman az egyik kedvenc színészünk volt. Számos filmben nyújtott remek alakítást, ezek közül szedtük össze a mi kedvenceinket.

pshslid.jpg

1. Kétely

Bár az Oscar-díjat a Capote című filmért kapta meg, ezért a drámáért is bőven megérdemelte volna. A színész Brendan Flynn atyát játszotta, akit azzal vádolnak meg, hogy túlságosan is személyes érdeklődést mutat az egyik, fekete bőrű diákja iránt. Ez a film és szerep kiváló példája annak, hogy Hoffman milyen jól tudott komplex személyiségek bőrébe bújni, és kulcsszerepe volt abban, hogy a film egészében megmaradt a nézőben a kétely, hogy valóban bűnös-e az atya, vagy nem. A filmben olyan remek, szintén tökéletes alakítást nyújtó partnerei voltak, mint Amy Adams, Viola Adams és Meryl Streep.

2. Capote

Az Oscart érő szerep. A sztori: Borzalmas bűncselekményről olvas Truman Capote a New York Times 1959. november 16-i számában: lemészároltak egy jómódú farmercsaládot a kansasi Holcombban. Az írót elképeszti az eset kegyetlensége, értelmetlen brutalitása, és meglátja benne egy komoly újságcikk lehetőségét, amely a bűntény közösségre gyakorolt hatását vizsgálná. Ami szokásos cikknek indul, utóbb nagyszabású könyvtervvé válik, amely munka végül öt és fél évet vesz el Capote életéből. Az eredmény a Hidegvérrel, amely új irodalmi műfajt teremt: a tényregényt, szerzőjét pedig világhírű íróvá teszi. Amiért pedig mi szerettük benne Hoffmant az az, hogy hihetlen érzékenységgel, hitelességgel formálta meg Capote figuráját. Tökéletesen mutatta be azt, hogy milyen az írói szenvedély, milyen az, amikor valakinek rögeszméjévé válik valami, mindemellett pedig remekül megtanulta Capote kisebb manírjait, affektálását és ezt is pontosan visszaadta a filmben.

3. Majdnem híres+Moneyball

Ezt a helyet holtversenyben tudtuk kiosztani. Újabb filmek, újabb Philip Seymour Hoffman-arc. Zülött és kiábrándult feje van, de ha megszólal, hallgatni fogsz rá. Nem könnyű eljátszani ezt a karaktert, de Philip Seymour Hoffmannak többször is sikerült. Először Cameron Crowe Majdnem híresében a tinédzserként a rockvilágba csöppent újságírófiú mentoraként, Lester Banksként. De még ennél is jobban - és teljesen másképp - Bennett Miller valószerűtlen sportfilmjében, a Moneyballban, ahol Art Howe-t, az Oakland Athletics edzőjét formálta meg. (Az igazi Art Howe utálta.)

 

 4. Derült égből Polly

Sokan nem is emlékeznek erre a filmre, pedig ez is egy remek alkotás, még ha csak mellékszerepben is tűnt fel benne Seymour Hoffman. Pedig ez is egy olyan film, amelyben ismét másik oldalát ismerhetjük meg, amelyben újra bizonyítja, hogy mennyire sokoldalú színész. „Egyszerű" kis romantikus vígjáték, de az alakja ebben is karizmatikus, feledhetetlen. Feledhetetlen pillanat, amikor a „kosáresőt benyögi", illetve ugyanígy feledhetetlen a „szangottam" kifejezés, ami már-már klasszikusnak mondható.

5. Az éhezők Viadala – Futótűz

És igen, a blockbusterek világa is jól állt neki. Tökéletes választás volt Az éhezők viadal új játékmesterének, Plutarch Heavensbee-nek a szerepére. A sikerkönyvből készült alkotásban remekül hozta a játékmester szerepét, aki szövetkezik az ellenséggel azért, hogy végül majd túljárhasson az eszén és megmenthesse azokat, akiknek az életére szükség van ahhoz, hogy ki lehessen robbantani a forradalmat, amivel megdönthető a hatalom. Idén ősz végén jön a következő rész, amiben még több szerepet kap a karaktere.

Bár ezek a kedvenceink, de mindezek mellett nem szabad megfeledkezni az olyan filmekben nyújtott alakításáról sem, mint a The Master, a Charlie Wilson háborúja, A hatalom árnyékában, a Rockhajó, az Apu vad napjai, a Magnólia és A boldogságtól ordítani.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása