Kultography

Letehetetlen zsebkönyv a német jog világából

Letehetetlen zsebkönyv a német jog világából

Izbéki Petronella írása itt: - 2014-01-07 11:39

Tudjuk hol, mikor, hogyan, ki és mivel követte el. Fabrizio Collini, egy olasz származású gyári munkás egy berlini hotel egyik szobájában több pisztolylövéssel megölte Hans Meyert, majd tette elkövetése után maga értesíti a rendőrséget. Csak egyet nem tudunk: MIÉRT?????

collinislid.jpgA német sztárügyvéd, Ferdinand von Schirach Collini nem beszél című könyve ezt az égető kérdést próbálja meg Collini nem beszel_borito.jpgtisztázni. Mégis, mintha ráérősen kezelné a sztorit. A fiatal ügyvéd, Caspar Leinen, csupán a nyilvánvaló tények ismeretében vállalja el az ügyet és nem is sejti, hogy élete első ügye egyben a legnehezebb is lesz, amely örökre megváltoztatja az életét. A szerző részletesen bemutatja az ügyvéd gyerekkorát, barátait, de emelett mesél a jogászok, sztárügyvédek bennfentes világáról, miközben emberi sorsok rajzolódnak ki előttünk lapról lapra.

A keskeny kis könyv (mindössze 150 oldalas) talán épp azért is üt akkorát, mert az ügyvédekre jellemző sallangmentes, preciz, lényegretörő nyelvezetet olvashatjuk. Nem értékel, csupán közli a tényeket, a maguk rideg valóságában. Collini beismeri a tettét, de semmi mast nem hajlandó mondani. Hogy védje a védő a gyilkost, ha az nem akarja, hogy védjék? Mi dolga a vádnak, ha a gyilkos már beismerte tettét? És miért van szükség az államügyészen és a fiatal ügyvéden kívül még egy ügyvédre, aki a halott Meyer érdekeit védi?

És amikor az olvasó a bírónővel együtt úgy gondolja, hogy a pernek hamarosan vége, a vádlottat hamarosan elítélik, akkor jön a meglepetés. Az a fordulat, amely minden jó könyv elengedhetetlen tartozéka és amely e könyv esetén mégis alaposan meglepi az olvasót.

Remek, izgalmas, érdekes olvasmány, amely ráadásul egy igen érdekes erkölcsi kérdést is felvet: van-e olyan gyilkosság, amelyet jogosnak tekinthetünk?

Ferdinand von Schirach Collini nem beszél című könyve a Partvonal kiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása