Kultography

Egészség testben és lélekben – Kultography Jóga TOP 5

Egészség testben és lélekben – Kultography Jóga TOP 5

Kultography írása itt: - 2013-03-06 13:00

Antigravitációs jóga

Az antigravitációs jóga során a gyakorlatokat egy elasztikus anyag segítségével, úgynevezett hammock-kal végzik. Az órákon a nyújtó és erősítő gyakorlatok mellett nagy hangsúlyt fektetnek a helyes testtartásra és a megfelelő légzésre. Ennek a jógafajtának az előnye, hogy sokkal kevésbé terheli meg az ízületeket. A hammock segítségével könnyebben elengedi magát az ember, és olyan testtartásokat is könnyedén vesz fel, amelyek a talajon gondot okozhatnak. Ez a sportlehetőség a fogyatékkal élők számára is elérhető, de gerincproblémával küzdőknek is ajánlott, terápiás céllal. Az antigravitációs jógát a magas vérnyomással küzdőknek nem ajánlják, a gyerekeket pedig 6 éves kortól lehet elvinni az órákra.

Kvantum jóga

A kvantum jóga a filozófia felől közelíti meg a testgyakorlást. A jógapózok, légző- és energetikai gyakorlatok segítségével az önfigyelést helyezi a középpontba. A figyelem és a szándék tudatos irányításának gyakorlásával az órák során megismerjük önmagunkat, és ezáltal tudatosan irányítani tudjuk életünket. Az elsődleges cél a tudatosság, az ébredés elősegítése, a másodlagos cél a saját, teremtő erő tudatosítása. A kvantum jóga tanfolyam általában 1 hónapos és 7 alkalmat foglal magába.

Hot jóga

Az egyik legnépszerűbb jógatípus a hot, amely Hatha és Ashtanga jóga alap ászanákból (kitartott testhelyzetek) álló gyakorlatsor. Az órát 32-35 fokos teremben, 60 százalékos páratartalom mellett tartják. Ennél a hőmérsékletnél az izmok, szalagok lazábbak, könnyebben nyújthatók, így a sérülésveszély kockázata lényegesen csökken, ezért kezdők is bátran kipróbálhatják. A meleg hatására a bőr pórusai kitágulnak, az izzadás fokozottabb, így a méreganyagok kiválasztása az átlagosnál is jóval hatékonyabb. A hot jóga fejleszti a koncentrálóképességet, az egyensúlyérzéket és segít a stressz leküzdésében.

Yin jóga

A Yin jóga az előzőektől eltérően a lassúságra és a hosszan kitartott pózokra helyezi a hangsúlyt, ezáltal segíti a természetes mozgástartomány növelését az ízületekben. Energiai szinten a yin, a prana (életerő) folyását segíti az ízületek körüli szövetekben, ahol az energia gyakran stagnál. Hatását tekintve szinte olyan, mint egy akupunktúrás kezelés. A Yin jógát akár bemelegítés és levezetés gyanánt is lehet végezni, mivel az egyes nyújtó és lazító pózok 3-5 perces kitartása, az izomzatot felkészíti a nagyobb igénybevételre, illetve sportolás után ellazítja azokat.

Akro jóga

Az akro jóga a kísérletező kedvűeknek való. Ebben a stílusban egyesül a cirkuszművészet, az akrobatika, a thai masszázs és a tánc. Két irányzata van: a terápiás- és az akrobatikus repülés. A terápiás repülés lazító hatású, többnyire thai masszázsos elemekből áll, fő előnye, hogy tehermentesíti a gerincoszlopot és lazítja a medencét. A páros gyakorlatok során a „repülő” (flyer) ember erőfeszítés nélkül élvezi a fordított pózok minden előnyös hatását, eközben a „tartó” (base) ember pedig könnyedén, szinte erőlködés nélkül, a saját csontjai erejét kihasználva mozgatja a társát. Az akrobatikus repülés a résztvevők aktív közreműködését igényli, kiváló terápia a félelmek leküzdésére.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása