Kultography

Kedvenc gyógy- és termálfürdőink

Kedvenc gyógy- és termálfürdőink

Gulyás Ildikó írása itt: - 2012-10-23 19:30

Hazánk gyógyvíz hatalom. A különböző gyógyvizeket már a régi rómaiak is alkalmazták. A gyógyító, szépítő hatása minden korosztálynak javasolt, és hozzásegít a tökéletes pihenéshez. Hideg időben a 35-40 fok körüli víz kellemesen felmelegít, egy masszázs pedig még jobban ellazít.

Ne felejtsük, hogy egy alkalommal csak 30 perc fürdőzés ajánlott a gyógymedencékben. A szív- és érrendszeri betegeknek csak a 30 fok alatti vizet szabad használniuk. A gyógyvizes medencék mellett már mindenhol megtalálható wellness részleg is, illetve a gyerekekre is gondolnak különböző játékokkal. A fürdőzés mellett orvosok is segítik különféle terápiákkal a gyógyulni, vagy épp megelőzni vágyókat. Aki nem tud dönteni, melyik fürdőhelyet válassza, konzultájon háziorvosával. Az eligazodásban a fürdők honlapjai is segítenek.

Hévízi tófürdő

Európa legnagyobb gyógyító meleg vizes tava, idillikus környezete a nyugalmat, a rohanó életből való kikapcsolódást biztosítja. Különlegessége a tó fölött látható pára, az indiai vörös tündérrózsa, és a gyógyító iszap. A reumás, gyulladásos ízületek, idegrendszeri panaszok gyógyítása terápiás kúrákkal jelentősen javítható.

További információ: www.heviz.hu

 

Egerszalók

A só dombból előtörő termálforrás nem csak látványosság, de különleges hatása a vegetatív idegrendszerre, és ízületi panaszokra évtizedek óta kedvelt a fürdőzők között. A komplexumban több medence található, különböző hőfokú vízzel. Aki szívesen emlékszik vissza a 70-es évek fürdőire, itt nosztalgiázhat. Igazi "retró" gyógyfürdő üzemel a mai modern mellett, már csak a bambi hiányzik.

További információ: www.egerszalokfurdo.hu

 

Budapest

A Széchenyi Fürdő kalciumban, fluorban gazdag magnézium-hidrogénkarbonátos vize alkalmas az ízületek, gyulladások kezelésére. A vizet ajánlják ivókúraként a vese-, légzőszervi-, epebántalmak enyhítésére is. A fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első fürdőhelye. 18 medence és 10 szauna, illetve gőzkabin közül lehet választani.

További információ: www.szechenyifurdo.hu

 

Sárvár

A magas sótartalmú vizet elsősorban nőgyógyászati panaszokra, izomfájdalmakra, légúti betegségekre ajánlják. A gyógyvízből készül a híres Sárvári Termálkristály. A sótartalom az iszapban jelentős mennyiségű, az ebből készült készítményeket helyben is ki lehet próbálni.

További információ: www.sarvarfurdo.hu

 

Miskolctapolca

Különleges helyszín, amelyet már a 16. században a törökök is felfedeztek. A hangulatos barlangban a víz gyógyít, pihentet. A magas karszt tartalmú víz a csontritkulásra, idegrendszeri panaszokra, műtéti utókezelésekre alkalmas. A hidroterápiák közül a örvényfürdő említésre méltó.

További információ: www.barlangfurdo.hu

 

Gyula

A Várfürdőben eltöltött idő a mozgásszervi panaszokra, izomfájdalmakra, savas gyomorbántalmakra kiváló. Hatása már első alkalommal érezhető. Különböző gyógymedencék közül lehet választani, amelyeknek a vízhőmérséklete változó. Emellett a Szauna világ, és a sportolási lehetőségek széles választéka is megtalálható itt.

További információ: www.varfurdo.hu

 

Zalakaros

Zalakaroson hatalmas fürdőkomplexum várja a látogatókat. A gyógy-, termál- és élményfürdőben többek között különböző gyógykezeléseket, wellnesst, fitness termet, szaunát lehet igénybe venni. A gyógyvíz az izmokra, a csontokra és a műtét utáni regenerálódásra van kifejezetten jó hatással. Ezen kívül a légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségekre, különböző bőrbajokra, és az immunrendszer erősítésére is kiváló.

További információ: www.furdo-zalakaros.hu

 

Harkány

A kén az ízületi porcok felépítésében játszik szerepet. A harkányi gyógyvíz azoknak ajánlott, akik ízületi- és gerincbántalmakban, porckopásban szenvednek. Mozgásszervi betegségek megelőzésében komoly szerepet játszik egy-egy harkányi kúra.

További információ: www.harkanyfurdo.hu

 

Mórahalom

A jódban gazdag 39.5 fokos víz az ízületi gyulladásos, gerincbeteg és nőgyógyászati problémákkal küzdő betegeknek segít. Elsősorban a térd és váll ízületeire van a legjobb hatással. A szauna blokkban található egy naturista blokk is, bio- és infraszaunnával.

Toábbi információ: www.erzsebetfurdo.morahalom.hu

 

Bükfürdő

A gyógyvíz magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően, egyedülálló hatást gyakorol a gyulladásokra. Kalcium és fluor összetétele a csont anyagcseréjére, a magnézium tartalma pedig az izmokra hat kiválóan, míg a szén-dioxid a vérkeringést javítja. Emésztészavaroknál javasolt ivókúrában is.

További információ: www.bukfurdo.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása